Wstecz




Ilość jaj w diecie
Ilość jaj w diecie jest od wielu lat tematem spornym dietetyków i lekarzy. Ze względu na wysoką zawartość cholesterolu w żółtku jaja, łączono duże spożycie jaj z ryzykiem wielu chorób. Prowadzone do tej pory badania nie wskazały jednak bezpośrednio takiego związku. Zaleca się, więc szczególnie sportowcom, dzieciom i młodzieży w okresie wzrostu i rozwoju oraz osobom zdrowym i rekonwalescentom ich spożywanie w codziennej diecie. WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) dopuszcza jedzenie 10 jajek tygodniowo, łącznie z tymi użytymi do kotletów, ciast, makaronu. Według polskich dietetyków i kardiologów osoby zdrowe mogą jeść 1 jajko dziennie. Ale ten, kto ma podniesiony poziom cholesterolu - maksymalnie 2-3 jaja tygodniowo (właściwie żółtka, bo białka można jeść bez ograniczeń). Zasada jest taka, że im więcej spożywamy warzyw, owoców, a mniej potraw obfitujących w tłuszcze zwierzęce, tym częściej możemy pozwolić sobie na jajko.