Przydatne informacje
Testy świeżości
Białko kilkudniowego jaja nie rozlewa się, przylega do żółtka, jest przejrzyste. Natomiast żółtko jest kuliste, gładkie, bez plam. Świeżość można też sprawdzić, stosując "próbę wody". Bardzo świeże jaja, włożone do naczynia z wodą, będą leżały poziomo na dnie, a stare, nie nadające się do jedzenia, wypłyną na powierzchnię. Jaja nieco unoszące się nie są pierwszej świeżości, ale jeszcze nadają się do jedzenia. Ocenę świeżości jaj uzyskamy także prześwietlając je w tzw. owoskopie. Powiększona komora powietrzna świadczy o tym, że białko częściowo wyschło, a więc było długo przechowywane.
Wartości odżywcze
  Składnik   |   Zawartość w 100[g]   |
Wartość energetyczna |   143 kcal   |
Białko | 12,6g |
Tłuszcz ogółem | 9,9g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 3,1g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 3,8g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 1,4g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | 74mg |
Kwasy tłuszczowe omega-6 | 1148mg |
Jaja w kulinariach
Najpopularniejsze potrawy z jaj:
Oprócz tego jajka są jednym z podstawowych składników ciast. Wchodzą także w skład panierek, kremów, naleśników itp.