Przydatne informacje

Testy świeżości

Białko kilkudniowego jaja nie rozlewa się, przylega do żółtka, jest przejrzyste. Natomiast żółtko jest kuliste, gładkie, bez plam. Świeżość można też sprawdzić, stosując "próbę wody". Bardzo świeże jaja, włożone do naczynia z wodą, będą leżały poziomo na dnie, a stare, nie nadające się do jedzenia, wypłyną na powierzchnię. Jaja nieco unoszące się nie są pierwszej świeżości, ale jeszcze nadają się do jedzenia. Ocenę świeżości jaj uzyskamy także prześwietlając je w tzw. owoskopie. Powiększona komora powietrzna świadczy o tym, że białko częściowo wyschło, a więc było długo przechowywane.

Wartości odżywcze

  Składnik     Zawartość w 100[g]  
Wartość energetyczna  143 kcal  
Białko12,6g
Tłuszcz ogółem9,9g
Kwasy tłuszczowe nasycone3,1g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone3,8g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone1,4g
Kwasy tłuszczowe omega-374mg
Kwasy tłuszczowe omega-61148mg

Czytaj dalej
Jaja w kulinariach

Najpopularniejsze potrawy z jaj:

  • jajecznica
  • jajko sadzone
  • jajko na miękko
  • jajko na twardo
  • jajko na półtwardo (mollet)
  • omlet
  • jajko w koszulce
  • pasta jajeczna
  • kogel-mogel
  • jajo stuletnie
  • jajo na niebiesko, jajo po chińsku, chiń. pídàn
  • jaja kiszone
  • jaja herbaciane, jaja marmurkowe
  • jaja faszerowane
  • balut

    Oprócz tego jajka są jednym z podstawowych składników ciast. Wchodzą także w skład panierek, kremów, naleśników itp.