Wstecz




PAMIĘTAJ!
Jaj nie powinno się myć przed włożeniem do lodówki, gdyż uszkadza się w ten sposób ich naturalny system ochronny, ale zawsze należy je dokładnie umyć w ciepłej wodzie przed przygotowaniem każdej potrawy.

Zbyt długie gotowanie jaj (powyżej 10 minut od momentu zagotowania się wody) powoduje straty witamin i obniża ich wartość odżywczą nawet o około 40 procent. Wokół żółtka powstaje wówczas zielona obwódka, co jest spowodowane reakcją zawartej w nim siarki z żelazem. Po ugotowaniu jajo powinno się niezwłocznie włożyć się do zimnej wody, co w znacznym stopniu zapobiega przywieraniu skorupy do białka oraz przerywa proces gotowania.

Pamiętajmy, że białko jaja kurzego jest silnym alergenem. Na liście produktów wywołujących uczulenia zajmuje drugie miejsce za białkami mleka. Dlatego jaj nie mogą jeść osoby uczulone, dzieci poniżej 12. miesiąca życia ze skłonnością do alergii. Większość dzieci uczulonych na jaja pozbywa się tej klinicznej reaktywności w ciągu pierwszych 3–4 lat życia.